Overzicht
Richtlijnen vochtige voedsel vacuum verpakken
Indien u vochtig voedsel wenst te vacuumverpakken, zijn er enkele richtlijnen die u dient te volgen om het proces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. De meeste vacumeermachines, vooral die bestemd zijn voor thuisgebruik, hebben de zak buiten het apparaat, en deze kunnen defect raken indien er vloeistof in de pomp terechtkomt.
INFO: Om het opzuigen van vocht te voorkomen, kunt u gebruik maken van een vacuumzak met een vochtabsorberende strip, een vacuumcontainer, of u kunt de inhoud eerst invriezen. Invriezen wordt aanbevolen, bijvoorbeeld wanneer u soep wilt vacuumverpakken.
Hoewel veel vacuumapparaten een speciale functie of knop hebben voor vochtig voedsel, is het in de praktijk niet altijd aanbevolen. De vochtige voedsel functie, ook wel bekend als de “moist” functie, verpakt de inhoud van de vacuumzak minder krachtig, waardoor theoretisch gezien geen vloeistof in de pomp terecht zou moeten komen.
In de praktijk maken we echter vaak gebruik van de pulsfunctie in combinatie met een vochtabsorberende strip. De strip houdt het vocht tegen, en met de pulsfunctie heeft u zelfs controle over het proces, zodat u kunt stoppen zodra u ziet dat het vocht tot bovenaan de zak wordt gezogen.
Richtlijnen vochtige voedingsmiddelen vacuum verpakken
✅ Bij het vacuumverpakken van vers vlees, zoals steak, komt er vaak sap of bloed vrij, en daarom is het raadzaam om deze hulpmiddelen te gebruiken.
✅ Kant-en-klaar eten kan ook worden vacuumverpakt, maar is meestal vochtig. Als u van plan bent om het binnen twee weken te consumeren, is het raadzaam om het in een vacuumcontainer te verpakken.
✅ Echter, als u sauzen en soep wilt vacuumverpakken, wordt aanbevolen om deze eerst in te vriezen. Nadat ze bevroren zijn, kunt u ze vacuum verpakken en bewaren in de vriezer.
✅ Label vacuum verpakte voedingsmiddelen altijd met datum en inhoud.
Let op met de volgende voedingsmiddelen:
- Vleeswaren
- Kip
- Bereide groenten
- Sauzen
- Soep
- Fruit
- Tomaten
- Bereide gerechten
Uw apparaat kan defect raken bij verkeerd gebruik.
Hoewel veel apparaten beweren geschikt te zijn voor het vacuumverpakken van vochtig voedsel, bleek in de praktijk en uit onze tests al snel dat dit meestal niet het geval is. In de meeste gevallen is het af te raden. Alleen kamervacumeermachines zijn van nature geschikt voor vochtige voedingsmiddelen.
Voor vacuumapparaten waarbij de zak buiten het apparaat ligt, zoals bijna alle apparaten op onze website, geldt dit niet.
Het voorkomen van vocht in de pomp door middel van de pulsfunctie of een vochtabsorberende strip is niet altijd voldoende. Soms is één afdichting niet voldoende, en dan is het raadzaam om te kiezen voor een apparaat met dubbele afdichting, zoals de Wartmann Elite, Laica PZ100 en Laica PZ200.
Controleer na het vacuumverpakken van vochtig voedsel of soep goed of de vacuumzak volledig afgesloten is en er geen openingen in de verzegeling zitten.
Stappen die u kan ondernemen om vochtig voedsel veilig te vacumeren
- Gebruik een vochtabsorberende strip.
- Maak gebruik van de puls- of STOP-functie.
- Overweeg het gebruik van een vacuumcontainer.
- Overweeg een kamervacuümapparaat.
- Overweeg de aanschaf van een professionele vacuummachine.
- Invriezen van voedingsmiddelen voordat u ze vacuüm verpakt.
Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor vacuumsealers.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.