Houdbaarheidstabel vacumeren

Voedsel vacuum verpakken met een vacumeermachine heeft talloze voordelen waaronder het verlengen van de houdbaarheid. Als je vacumeert blijft voedsel 5 tot 10 keer langer houdbaar. Op deze pagina een overzicht met de houdbaarheidsdatums voor vacuum verpakt voedsel.

Denk eraan dat het kan verschillen afhankelijk van de temperatuur waar je het bewaart, de inhoud en de kwaliteit van je vacuummachine. Als het voedsel een nare geur heeft of het bedorven uit ziet mag je het nooit opeten! Lees onze richtlijnen voor vacumeren voor een overzicht met praktische tips i.v.m. vacumeren en het bewaren van voedsel.

Onderstaande tabellen zijn richtlijnen en kunnen verschillen afhankelijk van de temperatuur en de kwaliteit van de voedingsmiddelen die u verpakt.

VoedselKoelkast 3°C NormaalKoelkast 3°C Onder vacuumDiepvries – 18°C NormaalDiepvries – 18°C Onder vacuum
Aardbeien1-3 dagen1 week
Abrikozen, pruimen6-12 maanden1-3 jaar
Bosbessen3-6 dagen2 weken
Brood, deegwaren6-12 maanden18-36 maanden
Champignons(*2)8 maanden24 maanden
Cheddar1-2 weken4- 8 maanden
Cranberries3-6 dagen2 weken
Frambozen, bramen1-3 dagen1 week
Gekookt eten2 dagen10 dagen
Gekookt vlees4-5 dagen8-10 dagen2-3 maanden6 maanden
Vers vlees2 dagen6 dagen6 maanden18 maanden
Gehakt4 maanden1 jaar
Gele kaas12-15 dagen50-55 dagen
Gemalen koffie6 maanden2 jaar
Gerookt vlees/worst90 dagen365 dagen
Koffiebonen6-9 maanden18-27 maanden
Kruiden (*3)3-4 maanden8-12 maanden
Parmezaanse kaas1-2 weken4- 8 maanden
Perziken, nectarines6-12 maanden1-3 jaar
Sauzen, Soepen, stoofschotels3-6 maanden1-2 jaar
Sla(*1)3 dagen6-8 dagen
 Thee6 maanden12-34 maanden
Toetjes5 dagen10-15 dagen
Vers fruit3-7 dagen8-20 dagen6-10 maanden18-30 maanden
Vers gevogelte2 dagen6 dagen6 maanden18 maanden
Verse groente5 dagen18-20 dagen8 maanden24 maanden
Verse kruiden2-3 dagen7-14 dagen
Verse vis2 dagen4-5 dagen6 maanden18 maanden
Vleeswaren, beleg3 dagen6-8 dagen
Zachte Franse kaas5-7 dagen13-15 dagen
(*1) Spoel verse bladgroente en koolgroente goed af en blancheer ze voor het vacumeren. Vooral koolgroente zoals broccoli, spruitjes en bloemkool geven gassen af wanneer je ze vacuum verpakt. Komkommers en courgettes raden we af deze bevatten te veel water en kunnen na het ontdooien brijachtig worden. (*2) Vermijdt zachte paddenstoelen aangezien deze na het ontdooien een brei vormen. Was, droog en snij ze in plakjes. We raden aan om paddenstoelen altijd te blancheren voordat je ze gaat vacumeren. Verder laat je ze best ook een half uurtje vriezen voordat je ze vacuum verpakt zodat ze harder zijn. Als je ze nadien wil gebruiken verwerk je ze rechtstreeks in het hete gerecht laat het dus niet ontdooien anders wordt het een brei.

Droge voeding houdbaarheid na vacumeren

Voedsel vooraadkastNormaalOnder vacuum
Amandelen, Pinda’s6 maanden2 jaar
Bloem, meel6 maanden1-2 jaar
Brood, bagels, deegwaren2-3 dagen7-8 dagen
Bonen, granen6 maanden1-2 jaar
Chips en zoutjes 5-10 dagen20-40 dagen
Droog voedsel10-30 dagen30-90 dagen
Koekjes120 dagen300 dagen
Niet-alcoholische drank (na openen)2-3 dagen7-10 dagen
Noten30-60 dagen120-180 dagen
Oliën6 maanden2 jaar
Ongekookte rijst en pasta180 dagen365 dagen
Poedermelk6 maanden1-2 jaar
Suiker, bastardsuiker6 maanden1-2 jaar
Wijn2-3 dagen20-25 dagen
Zonnebloempitten6 maanden2 jaar
Bewaar bovenstaande voeding op een droge, donkere plaats zoals de vooraadkast in een vacuumzak of container.

OPGELET: De volgende voedingswaren pak je best niet in omwille van het risico van schimmels en botulisme: champignons, knoflook, zachte kazen en verse bonen.

Houdbaarheid Van Vacuum Verpakt Voedsel

De houdbaarheid van vacuüm verpakt voedsel in een koelkast wordt, zoals je kunt afleiden uit de bovenstaande tabel, over het algemeen verlengd tot 2 tot 3 keer de duur in vergelijking met bewaren in de koelkast zonder vacuümverpakking.

Vriezen en vacumeren, daarentegen, kan de houdbaarheid aanzienlijk verlengen, tot wel 10 keer langer. Het wordt dan ook ten zeerste aanbevolen om vacuüm verpakt voedsel in de vriezer te bewaren bij temperaturen onder -18 °C. Zorg er altijd voor dat voedsel volledig is afgekoeld voordat u het vacuüm verpakt.

team productarchives
Product Expert bij 

Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor vacuumsealers.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.

Vacuumsealers.nl
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0