Kaas Vacuum verpakken

Hoe kaas vacuum verpakken?

Wanneer men kaas aanschaft in de supermarkt is het doorgaans verpakt in vacuumverpakkingen. Het proces van vacuumverpakking verlengt de houdbaarheid van kaas aanzienlijk, tot wel vijfmaal langer in de koelkast.

Dit komt doordat zuurstof volledig wordt verwijderd uit de verpakking, waardoor de groei van bacteriën wordt voorkomen en het rijpingsproces wordt gestopt. Het is van essentieel belang om altijd een betrouwbaar vacumeerapparaat te gebruiken bij het vacuüm verpakken van voedsel.

Het vacuum verpakken van kaas biedt niet alleen de mogelijkheid om de houdbaarheid te verlengen, maar het bevordert tevens de hygiëne, vergemakkelijkt het bewaren en maakt een duidelijke identificatie van verschillende kaassoorten mogelijk.

Op deze manier kunt u diverse kaassoorten eenvoudig in vacuümverpakkingen bewaren en vervolgens duidelijk labelen met de betreffende kaassoort en de datum van verpakking.

INFO: De combinatie van vacuumverpakken en koelen vormt één van de meest effectieve conserveringsmethoden. Hierdoor kan kaas tot wel 5 keer langer bewaard worden.

Zachte kazen vacumeren

Houd er rekening mee dat niet alle zachte kazen geschikt zijn voor vacuümverpakking, vanwege het risico op schimmelvorming en botulisme. Brie, ricotta, blauwe kaas, camembert en ongepasteuriseerde kazen dienen bij voorkeur niet vacuüm verpakt te worden.

Zachte kazen die wel geschikt zijn voor vacuümverpakking, zoals bepaalde zachte Franse kazen, kunnen tot maximaal 14 dagen worden bewaard in de koelkast wanneer ze vacuüm zijn verpakt.

 • Het invriezen van zachte kaas kan resulteren in verkruimeling. Let op dat niet alle soorten zachte kaas geschikt zijn voor vacuumverpakking, en dat de bewaartijd korter zal zijn voor zachtere kazen.
 • Indien u toch van plan bent om zachte kaas te vacumeren, maak dan gebruik van de pulse- of stopfunctie van uw vacumeermachine om het platdrukken van de kaas te voorkomen.
 • Wat betreft harde kazen, kunnen deze veilig worden vacuumverpakt zonder bovengenoemde beperkingen.

Harde kazen vacumeren

Harde kazen zoals Parmigiano en Cheddar lenen zich uitstekend voor vacuümverpakking, zelfs in die mate dat het wordt aanbevolen wanneer men van plan is om deze kazen langer dan 2 weken te bewaren.

 • Harde kazen lenen zich uitstekend voor invriezen.
 • Wanneer harde kaas vacuüm wordt verpakt, kan deze tot wel 4 tot 8 maanden worden bewaard in de koelkast.
 • Het vacumeren van kaas draagt daarmee bij aan het verminderen van voedselverspilling.

Richtlijnen vacuum verpakken kaas

✅ Kaas bewaart u het beste in de koelkast. Zorg ervoor dat het goed is verpakt, omdat kaas geuren kan absorberen van andere voedingsmiddelen in uw koelkast.

✅ Hollandse jonge of oude kaas die u tussen brood legt, kunt u minimaal 2 maanden bewaren als u het vacuum verpakt.

✅ Voordat u de kaas serveert laat u deze op kamertemperatuur komen om de smaak optimaal tot zijn recht te laten komen.

✅ Wist u dat u kaas ongekoeld kan transporteren als het vacuum verpakt is? Uiteraard is het niet de bedoeling dat je het meer als een dag ongekoeld transporteert, en let ook op in de zomer bij hoge temperaturen wordt het aanbevolen om een transport met koeling te gebruiken.

✅ Bij het openen van de verpakking, controleer altijd op ongewenste geuren. Als u twijfelt, neem dan geen risico.

✅ Als u gesneden kaas wilt consumeren, open de verpakking dan niet volledig. Maak slechts aan één kant de verpakking minimaal open, zodat u de plakken eruit kunt halen met een mes.

✅ Dit verlengt de houdbaarheid van de kaas. Raadpleeg onze houdbaarheidstabel voor meer bewaartijden en vacumeerrichtlijnen.

✅ Indien u een kaaswinkel hebt kan het raadzaam zijn om te overwegen te investeren in een hoogwaardige professionele vacumeermachine. Deze geavanceerde apparaten bieden niet alleen de mogelijkheid om herhaaldelijk tot wel 100 keer achter elkaar te vacumeren, maar zijn tevens uitgerust met een dubbele of zelfs drievoudige verzegeling.

✅ Hierdoor bent u ten allen tijde verzekerd van een volledig luchtdichte afsluiting. Bovendien beschikken ze over een krachtige pomp, waardoor een beter vacuüm kan worden gecreëerd.

Hoelang kan ik vacuum verpakte kaas bewaren?

In een koelkast kunt u kaas doorgaans gedurende ongeveer 14 dagen bewaren onder gebruikelijke omstandigheden. Wanneer de kaas vacuum is verpakt, is het mogelijk om deze in de koelkast tot wel 4 tot 8 maanden te bewaren.

0
Maanden in Koelkast onder vacuum

Aanbeveling: Het wordt afgeraden om kaas in te vriezen, aangezien dit de smaak ervan kan aantasten. Zeker bij zachte kazen dient u dit te vermijden, omdat ze anders broos kunnen worden en gaan kruimelen.

Kaas vacumeren
Voordelen van Kaas vacumeren
 • Kaas blijft tot 5 x langer houdbaar
 • Minimaliseert kruisbesmetting
 • Meer structuur in uw koelkast of vriezer
 • Meer overzicht door middel van labelen
 • Smaken blijven behouden
 • Helpt voedselverspilling voorkomen
 • Voorkomt geurabsorptie van andere voedingsmiddelen
10
vacumeermachine
Laica PZ100 Winnaar 2023
Een semiprofessionele vacuummachine met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, die concurrentie biedt aan toonaangevende modellen zoals de Foodsaver FSV005. Voorzien van een dubbele lasnaad, optie vacuümslang, een krachtige pomp en duurzame afdichting.
De Laica PZ100 is meermaals onderworpen aan grondige tests op het gebied van kwaliteit, functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Winnaar 2024!
9.5
vacumeermachine
De FSV005 is één van de populairste vacuummachines ooit. Sinds 2017 een plek in onze TOP 10! Met zijn tijdloze design een blikvanger in elke keuken. Dankzij de pulsfunctie geschikt voor delicate voedingsmiddelen te vacumeren. Let op minder geschikt voor vochtig voedsel!
Zoek je een betrouwbare vacuummachine? Zoek dan niet verder. De FSV005 is tot op heden het vlaggenschip van Foodsaver.
10
vacumeermachines
Met een aantrekkelijk prijskaartje, een elegant design en handige functies zoals de stop- en pulsfunctie. Klanten prijzen de Wartmann WM-2112 voor zijn gebruiksgemak en geïntegreerde folierolhouder.
Als je een budget vacuummachine zoekt neem dan een kijkje naar de Wartmann WM-2112. Compact, mooi design en handig in gebruik.

Belangrijke Aandachtspunten bij het Vacumeren van Kaas

 • Zorg voor een grondige handhygiëne voordat u begint met het vacuum verpakken van kaas.
 • Na het vacuüm verpakken, reinig altijd de randen en de binnenkant van de vacuümmachine. Houd te allen tijde een hygiënische werkomgeving, zowel voor, tijdens als na het vacuüm verpakken van voedselproducten.
 • Het wordt sterk aanbevolen om vacuumzakken te labelen wanneer u kaas verpakt. Vermeld hierop het type kaas en de datum van verpakking om een duidelijk overzicht te behouden. Wij adviseren ten zeerste om vacuüm verpakte kaas altijd te labelen.
 • Indien u nog niet in het bezit bent van een vacuümmachine, verwijzen wij u graag naar onze Vacuümmachine Koopgids.
 • Maak gebruik van de “moist” (vochtig) functie van uw vacuümmachine. Deze functie is speciaal ontworpen voor het vacuüm verpakken van vochtige levensmiddelen. Hierbij zal het apparaat met minder kracht opereren. Als alternatief kunt u het vacuümproces zelf controleren met de “puls” functie. Het apparaat stopt onmiddellijk met vacuüm zuigen zodra u de pulsfunctie loslaat. Deze functie voorkomt het platdrukken van delicate voedingsmiddelen zoals kaas en voorkomt tevens dat zachte kaas in de pomp wordt gezogen.
team productarchives
Product Expert bij 

Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor vacuumsealers.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vacuumsealers.nl
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0