10 Voordelen van Vacuüm Verpakken

Voordelen vacumeren

Het vacuüm verpakken van voedsel biedt niet alleen een verlengde houdbaarheid, maar kent ook diverse andere voordelen. Het voorkomt vriesbrand, maakt een efficiëntere indeling van de koelkast en vriezer mogelijk, en draagt bij aan het verminderen van voedselverspilling. Hieronder worden 10 voordelen van vacuüm verpakken uiteengezet, waardoor het aanschaffen van een vacumeermachine een waardevolle investering wordt.

Voorkomen van Voedselverspilling:

Gedaan met restjes weggooien! Door voedsel vacuüm te verpakken of op te slaan in een vacuümcontainer in de koelkast, blijft het overschot meer dan een week houdbaar. In Nederland wordt jaarlijks tot wel 2 miljard kilo aan voedsel verspild, wat neerkomt op 33 kilo per Nederlander. Draag bij aan het verminderen van voedselverspilling door restjes te vacumeren en binnen de week te consumeren.

Verlengde Houdbaarheid:

Dankzij het vacumeren blijft voedsel tot wel 10 keer langer houdbaar. Door de zuurstof uit de vacuümzak te verwijderen, wordt de groei van bacteriën verhinderd. Bacteriën hebben zuurstof nodig om zich te vermenigvuldigen, en hoewel het vervalproces niet volledig wordt gestopt, wordt het aanzienlijk vertraagd. Voor de langste houdbaarheid wordt het combineren van vacuüm verpakken en invriezen aanbevolen.

Voorkomen van Vriesbrand:

Het vacuüm verpakken van voedsel voorkomt de vorming van vriesbrand, waarbij ijskristallen droge grijze plekken op het voedsel veroorzaken. Terwijl voedsel met vriesbrand nog veilig is voor consumptie, wordt de smaak en textuur aangetast. Het vermijden van vriesbrand is met vacumeren eenvoudig te realiseren.

Efficiëntere Indeling van Koelkast en Vriezer:

Vacuüm verpakken bespaart ruimte en maakt het eenvoudig om voedsel op te bergen in de koelkast en vriezer. In tegenstelling tot het gebruik van potten of bewaardozen, kunnen vacuümzakken direct gestapeld worden, waardoor efficiënte opslag mogelijk is. Het labelen van vacuümverpakte levensmiddelen wordt aanbevolen voor een overzichtelijke organisatie.

voordelen vacuum verpakken

Voorkomen van Kruisbesmetting:

De afgesloten verpakking van vacuüm verpakt voedsel voorkomt dat het in contact komt met rauw voedsel of andere potentieel besmettelijke bronnen. Het is echter belangrijk om de richtlijnen voor vacumeren tijdens het bereiden en verpakken in acht te nemen.

Makkelijk te Realiseren met een Vacuümmachine:

Het vacumeren van voedsel vereist een vacuümmachine, en hier bieden wij betrouwbare opties met jarenlange expertise. Raadpleeg onze Vacuummachine Koopgids voor de beste keuze.

Geschikt voor Sous-Vide Gerechten:

Vacumeren maakt het mogelijk om populaire Sous-Vide gerechten te bereiden. Deze Franse kookmethode houdt in dat voedsel lange tijd onder vacuüm wordt bereid. Het gebruik van speciale sous-vide bestendige vacuumzakken is essentieel voor hogere temperaturen.

Toepasbaar op Niet-Voedselproducten:

Naast voedsel kunnen ook gereedschap en elektronisch gevoelige onderdelen onder beschermde atmosfeer worden ingepakt. Dit geldt bijvoorbeeld voor computeronderdelen en kleding tijdens het reizen, waarbij vacuüm verpakken ruimte bespaart.

Versnelling van het Marineerproces:

Het vacuüm verpakken van vlees versnelt het marineerproces aanzienlijk. In plaats van 24 uur kan de marinade in slechts 20 minuten in het vlees worden opgenomen. Deze methode is bijzonder populair bij BBQ-liefhebbers en jagers. Voor het beste resultaat bij marineren wordt het gebruik van een vacuumcontainer aanbevolen.

Enkel Verzegelen met de Seal Functie:

De meeste besproken vacuümmachines op onze website beschikken over een “enkel seal” functie. Hiermee kunnen zakken eenvoudig worden afgesloten zonder vacuüm te trekken. Deze functie is handig voor het verpakken van allerlei items. Voor intensief en veelvuldig gebruik wordt aangeraden te kiezen voor een professionele vacuümmachine, geschikt voor tot wel 1000 keer verzegelen achter elkaar.

Voordelen vacuumverpakken

De voordelen van vacuüm verpakken zijn onmiskenbaar in onze samenleving. Bezoek de supermarkt en je zult tal van producten vinden, variërend van kaas en vlees tot vis en groenten, zowel in de koelkast als in de vriezer, die profiteren van vacuüm verpakking.

10 Voordelen van Vacumeren
 • Voorkomen van Voedselverspilling
 • Verlengde Houdbaarheid
 • Voorkomen van Vriesbrand
 • Efficiëntere Indeling van Koelkast en Vriezer
 • Voorkomen van Kruisbesmetting
 • Makkelijk te Realiseren met een Vacuümmachine
 • Geschikt voor Sous-Vide Gerechten
 • Toepasbaar op Niet-Voedselproducten
 • Versnelling van het Marineerproces
 • Enkel Verzegelen met de Seal Functie
10
vacumeermachine
Laica PZ100 Winnaar 2023
Een semiprofessionele vacuummachine met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, die concurrentie biedt aan toonaangevende modellen zoals de Foodsaver FSV005. Voorzien van een dubbele lasnaad, optie vacuümslang, een krachtige pomp en duurzame afdichting.
De Laica PZ100 is meermaals onderworpen aan grondige tests op het gebied van kwaliteit, functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Winnaar 2024!
9.5
vacumeermachine
De FSV005 is één van de populairste vacuummachines ooit. Sinds 2017 een plek in onze TOP 10! Met zijn tijdloze design een blikvanger in elke keuken. Dankzij de pulsfunctie geschikt voor delicate voedingsmiddelen te vacumeren. Let op minder geschikt voor vochtig voedsel!
Zoek je een betrouwbare vacuummachine? Zoek dan niet verder. De FSV005 is tot op heden het vlaggenschip van Foodsaver.
10
vacumeermachines
Met een aantrekkelijk prijskaartje, een elegant design en handige functies zoals de stop- en pulsfunctie. Klanten prijzen de Wartmann WM-2112 voor zijn gebruiksgemak en geïntegreerde folierolhouder.
Als je een budget vacuummachine zoekt neem dan een kijkje naar de Wartmann WM-2112. Compact, mooi design en handig in gebruik.
team productarchives
Product Expert bij 

Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor vacuumsealers.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vacuumsealers.nl
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0