Waarom Vacumeren?

Wat is vacuum verpakken?

Indien u op zoek bent naar een effectieve methode om voedsel langer te bewaren, raden wij u aan om gebruik te maken van vacuümverpakking. Deze techniek biedt niet alleen een verstandige en efficiënte benadering, maar wordt tevens ten zeerste aanbevolen. Door voedsel te vacumeren wordt de houdbaarheidsdatum aanzienlijk verlengd, tot wel tien keer langer.

Dit fenomeen wordt mogelijk gemaakt doordat de lucht uit de verpakking wordt geëvacueerd, waardoor er een vacuüm ontstaat. Hierdoor krijgen bacteriën geen kans om zich te vermenigvuldigen, wat resulteert in een vertraagd bederfproces van het voedsel.

Het is echter van cruciaal belang op te merken dat het vacuümverpakken van voedsel op zichzelf niet voldoende is. Het dient gepaard te gaan met adequate koeling of invriezing. Deze combinatie van methoden maakt vacuümverpakking een van de meest doeltreffende conserveringstechnieken die momenteel beschikbaar zijn.

Om te kunnen vacumeren heeft u een vacumeermachine nodig. Onze website is gespecialiseerd in alles wat met vacumeren en vacuümapparatuur te maken heeft. Wij zijn dé experts in Nederland op het gebied van vacumeren. Ons team streeft ernaar om uiterst nauwkeurige informatie te verstrekken, inclusief praktische tips over vacuümverpakking, bewaartijden, demonstratievideo’s, koopgidsen en nog veel meer.

Heeft u vragen met betrekking tot vacumeren, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via info@productarchives.net. Wij staan klaar om u verder te helpen.

INFO: Voor gedetailleerde informatie over bewaartijden en richtlijnen verwijzen wij u graag naar onze houdbaarheidstabel.

Voordelen van vacumeren

Bent u ervan op de hoogte dat Nederland jaarlijks te maken heeft met een voedselverspilling van maar liefst 2 miljard kilogram? Vacumeren biedt een effectieve oplossing om voedsel aanzienlijk langer houdbaar te maken. Wij moedigen u aan om verspilling tegen te gaan en uw voedsel zo min mogelijk weg te gooien.

Als u nog restjes overhoudt in de pan, is het een goed idee om deze direct te vacumeren. Op deze manier draagt u bij aan het verminderen van voedselverspilling.

Bij uw bezoek aan de supermarkt zult u ongetwijfeld opmerken dat bijna alle levensmiddelen vacuümverpakt zijn. Vlees, vis en gevogelte in de koeling, evenals diepvriesgroenten, zalm en kip, zijn vaak in een vacuümverpakking te vinden.

Wanneer u voedsel vacumeert en in de vriezer bewaart, kan groente en vlees soms tot wel 2 tot 3 jaar houdbaar blijven, op voorwaarde dat de temperatuur op -18 graden Celsius wordt gehouden. Een lagere temperatuur vertraagt de groei van bacteriën nog meer, wat het bederfproces aanzienlijk verlengt.

Uiteraard is het ook mogelijk om brood en andere droge voedingsmiddelen te vacumeren. Echter, bij het vacumeren van delicate voedingswaren is voorzichtigheid geboden om te voorkomen dat het voedsel wordt samengedrukt door te veel vacuüm. Dit risico kunt u eenvoudig vermijden als uw vacumeermachine is uitgerust met een pulse- of stopfunctie.

Met deze handige functie behoudt u de controle over de vacuümpomp: door de knop in te drukken, wordt lucht uit de vacuümzak getrokken, en zodra u de knop loslaat, stopt het apparaat met vacumeren. Hierdoor blijven levensmiddelen en gerechten tot wel tien keer langer houdbaar.

Voordelen van vacumeren zijn onder meer:

✅ De mogelijkheid om vacuümverpakte groenten, vlees en zelfs complete maaltijden te koken in de vacuümzak, bekend als sous-vide, een delicatesse waar topkoks bij zweren.

✅ Efficiëntere indeling van koelkast en vriezer, waardoor minder ruimte wordt ingenomen dan bij bewaring in potten. Dankzij de verpakking blijft de inhoud intact.

✅ Behoud van smaken en sappen.

✅ Voorkomen van vriesbrand, die onschadelijk is maar de smaak en kleur van voedsel kan aantasten.

✅ BPA-vrije vacuümzakken.

Sommige vacuümzakken kunnen rechtstreeks in de magnetron worden gebruikt om te ontdooien en op te warmen voor consumptie. Extra handig als je een druk tijdschema hebt.

✅ Versnelling van het marineerproces, waardoor marinades binnen 15 minuten tot een half uur volledig worden geabsorbeerd. Gebruik een vacuumcontainer voor de beste resultaten!

✅ Voorkomen van kruisbesmetting.

✅ Het verminderen van voedselverspilling.

✅ De mogelijkheid om vrijwel alle soorten voedingsmiddelen te vacumeren.

Aanbeveling: Label vacuümverpakte levensmiddelen als u ze langdurig wilt bewaren. Zo behoudt u het overzicht en kunt u eenvoudig zien welke inhoud zich in de verpakking bevindt en wanneer deze is verpakt.

10
vacumeermachine
Laica PZ100 Winnaar 2023
Een semiprofessionele vacuummachine met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, die concurrentie biedt aan toonaangevende modellen zoals de Foodsaver FSV005. Voorzien van een dubbele lasnaad, optie vacuümslang, een krachtige pomp en duurzame afdichting.
De Laica PZ100 is meermaals onderworpen aan grondige tests op het gebied van kwaliteit, functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Winnaar 2024!
9.5
vacumeermachine
De FSV005 is één van de populairste vacuummachines ooit. Sinds 2017 een plek in onze TOP 10! Met zijn tijdloze design een blikvanger in elke keuken. Dankzij de pulsfunctie geschikt voor delicate voedingsmiddelen te vacumeren. Let op minder geschikt voor vochtig voedsel!
Zoek je een betrouwbare vacuummachine? Zoek dan niet verder. De FSV005 is tot op heden het vlaggenschip van Foodsaver.
10
vacumeermachines
Met een aantrekkelijk prijskaartje, een elegant design en handige functies zoals de stop- en pulsfunctie. Klanten prijzen de Wartmann WM-2112 voor zijn gebruiksgemak en geïntegreerde folierolhouder.
Als je een budget vacuummachine zoekt neem dan een kijkje naar de Wartmann WM-2112. Compact, mooi design en handig in gebruik.
Voordelen vacumeren

Tips voor het vacuum verpakken van voedsel

Nu u enig begrip heeft van vacumeren en waarom het een onmisbare praktijk is in de hedendaagse samenleving, willen we u graag de juiste stappen tonen om voedsel op een professionele manier te vacumeren.

Hygiëne staat hierbij voorop: het is van cruciaal belang om voedselhygiëne te waarborgen bij het vacumeren. Was uw handen grondig en zorg ervoor dat het werkoppervlak waarop u werkt altijd schoon is. We raden aan om altijd zo vers mogelijke ingrediënten te gebruiken en te voorkomen dat het te vacumeren voedsel in contact komt met andere levensmiddelen om kruisbesmetting te voorkomen. Hier zijn de richtlijnen voor effectief en veilig vacumeren:

 • Gebruik een speciaal vacuümapparaat om het voedsel te vacumeren.
 • Indien u vochtig voedsel vacumeert, maak dan gebruik van de pulse functie in combinatie met een vacuumcontainer of een vacuümzak met een vochtabsorberende strip. Dit voorkomt dat vocht in de pomp terechtkomt, wat het apparaat kan beschadigen. Vochtabsorberende strips zijn ook afzonderlijk verkrijgbaar.
 • Zorg ervoor dat er geen voedselresten op de rand van de zak zitten waar deze wordt verzegeld.
 • Vul de vacuümzak niet te vol, zodat er voldoende ruimte overblijft voor de luchtafzuiging.
 • Plaats de zak recht en vermijd plooien in de vacuümzak.
 • Plaats de zijde met structuur naar beneden en de doorzichtige zijde naar boven, zodat de inhoud zichtbaar is tijdens het vacumeren.
 • Als u soep wilt vacumeren, vries deze dan eerst in, zodat deze niet overmatig gaat lekken.
 • Kies voor een betrouwbare, hoogwaardige vacumeermachine.
 • Als u van plan bent om meer dan 100 opeenvolgende vacumeerhandelingen uit te voeren, overweeg dan een professionele vacumeermachine.
 • Blancheer groenten altijd voorafgaand aan het vacumeren om verkleuring en de ophoping van gassen in de vacuümzak te voorkomen, wat kan leiden tot uitzetting van de zak en verlies van conserveringseffectiviteit.
 • Sommige voedingsmiddelen mogen niet worden vacuümverpakt. Raadpleeg het volgende hoofdstuk voor een overzicht.
 • Als u geen apparaat voor continu gebruik heeft, moet u na enkele seal- of verzegelhandelingen even wachten voordat u het opnieuw kunt gebruiken. Dit is volkomen normaal.
 • Wees voorzichtig bij het vacumeren van voedingsmiddelen zoals vlees of kip met scherpe randen of botjes, aangezien deze de verpakking kunnen beschadigen. Let ook op bij het vacumeren van droge pasta en harde kazen.

Wat mag u niet vacumeren?

OPGELET!

Bepaalde voedingsmiddelen, zoals zachte kazen, uien, champignons, knoflook en sommige bonen, mogen niet vacuümverpakt worden. Dit kan schimmelvorming veroorzaken en in ernstige gevallen het risico op botulisme vergroten. Vermijd daarom absoluut het vacuüm verpakken van deze ingrediënten.

Koolgroenten zoals broccoli, spruiten, bloemkool en kool kunnen gas afgeven wanneer ze vacuüm worden verpakt. U kunt dit voorkomen door ze eerst te blancheren voordat u ze vacumeert.

Product Expert bij

Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor vacuumsealers.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vacuumsealers.nl
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0