10 Nadelen van vacuum verpakken

Nadelen vacumeren

Dat vacuumverpakking immens veel voordelen heeft en niet meer weg te denken is uit de huidige samenleving bespreken we meer dan eens op onze website. Niettemin is het belangrijk om te erkennen dat er enkele nadelen verbonden zijn aan het proces van vacumeren, waarvan wij van mening zijn dat u zich hiervan bewust zou moeten zijn.

Een primair nadeel is de noodzaak om specifieke vacuumzakken aan te schaffen, die slechts eenmalig gebruikt kunnen worden. De vacuumzakken zijn van kunststof dus dit kan als argument worden gebruikt dat het geen bijdrage is voor het milieu.

Nog een argument is het feit dat sommige personen beweren dat het dichtlassen (sealen) van de vacuumzakken kankerverwekkend is, aangezien het plastic smelt terwijl er voedsel in de zak zit. Hoewel dit argument slechts speculatief is en niet wetenschappelijk is bewezen, benadrukken wij de noodzaak om bewust te zijn van diverse perspectieven. Hieronder 10 nadelen van vacuumverpakken:

Kosten van vacuumzakken

Het gebruik van vacuumzakken is niet kosteloos, en afhankelijk van de grootte variëren de prijzen tussen 7,5 en 15 euro voor reguliere zakken, met gestructureerde zakken die meer kosten dan gladde varianten.

Gezondheidszorgen bij het sealen:

Sommigen mensen uiten bezorgdheid over de mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen tijdens het sealen, hoewel dit niet wetenschappelijk is bewezen.

Afkoeltijd van het apparaat:

Een nadeel waar veel mensen niet op de hoogte van zijn is dat een vacuummachine moet afkoelen na enkele keren sealen (1 tot 3 keer). Dit om verhitting van de lasnaad te voorkomen. Als je echter veelvuldig achter elkaar wil sealen overweeg dan een professionele vacuummachine. Deze zijn geschikt om tot 1000 keer achter elkaar te vacumeren zonder oververhitting dankzij een zelfkoelende sealstrip.

Risico van beschadiging bij vochtig voedsel:

Let op dat er geen vloeistoffen in het apparaat worden gezogen tijdens het vacumeren. Als dit wel gebeurt kan de pomp defect geraken. Gebruik een vacuumzak met vochtabsorberende strip, een vacuumcontainer of vries het voedsel eerst voordat je het gaat vacumeren.

Risico vochtig voedsel

Ruimte-inname op het aanrecht:

De meeste vacuummachine die we bespreken op onze website hebben een minimum breedte van 28 tot 30 cm. Dus het neemt plaatst in op het aanrecht. Ook voor het opbergen heb je ruimte nodig in de kast. Gelukkig bestaan er compacte modellen zoals de Wartmann WM-2112 en de Wartmann WM-2005 deze zijn makkelijk op te bergen.

Milieubelasting van kunststofzakken:

Kunststof of plastic is schadelijk voor het milieu aangezien het in de zee kan terecht komen en honderden jaren duurt vooraleer het op natuurlijke wijze kan afbreken. We zijn het eens met dit argument ja plastic is schadelijk voor het milieu dit is een bewezen feit.

Echter de vele voordelen van vacuum verpakken zoals voedselverspilling tegen gaan en de verlengde houdbaarheid maak dan dat er minder voedsel weg moet gegooid worden dus dit balanceert zich uit dan. Meer nog we zijn van mening dat vacuum verpakken meer voordelen heeft voor het milieu dan nadelen.

Geluidsniveau van vacuummachines:

Als je het nog niet wist bij deze dan uit al onze testen blijkt dat een vacuummachine tussen de 75 en 85 dB geluid produceert. Het maakt dus veel lawaai. Als je in een flat woont en nachts wil vacumeren misschien toch maar uitstellen tot overdag.

Eenmalig gebruik van vacuumzakken:

Vacuumzakken kunnen slechts eenmaal worden gebruikt, wat niet alleen jammer is vanuit hygiënisch oogpunt, maar ook bijdraagt aan afvalproblematiek.

Risico van bederf bij beschadiging van de zak:

Als de vacuumzak niet juist is verzegeld of als het doorprikt wordt of beschadigt door bijvoorbeeld een uitstekend bot of kruidentakje kan de inhoud van de zak bederven. Als je het in de vriezer bewaar kan er vriesbrand ontstaan als de zak beschadigd is.

Kosten van degelijke vacuumapparaat

Om te vacumeren heeft u een goede vacuummachine nodig. Voor een betrouwbaar apparaat betaal je al gauw 169 euro. Prijzen kunnen oplopen tot 1500 euro voor professionele toestellen. We raden goedkope vacuummachine onder de 60 euro af. Ze zijn meestal ondermaats en gaan sneller defect. Als je echt een betrouwbaar apparaat wil ga dan voor de Laica PZ200 of de Lava V.300 Premium.

Kosten vacuumapparaat

Er zijn verschillende nadelen aan vacumeren. Echter zijn er teveel voordelen aan vacuum verpakken waar de nadelen niet tegenopwegen.

10 Nadelen van Vacumeren
 • Vacuumzakken kosten geld
 • Tijdens het dichtsealen van de zak komen er schadelijke stoffen vrij
 • Na enkele keren sealen moet het apparaat afkoelen
 • Het apparaat kan beschadigen als je vochtig voedsel vacumeert.
 • Het neemt plaats in op het aanrecht
 • Kunststof vacuumzakken zijn schadelijk voor het milieu
 • Vrijwel elk vacuumapparaat maakt veel lawaai
 • Vacuumzakken kan je maar 1 keer gebruiken
 • Als de vacuumzak beschadigt is kan de inhoud bederven
 • Een degelijk vacuumapparaat kost al gauw 169 euro
10
vacumeermachine
Laica PZ100 Winnaar 2023
Een semiprofessionele vacuummachine met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, die concurrentie biedt aan toonaangevende modellen zoals de Foodsaver FSV005. Voorzien van een dubbele lasnaad, optie vacuümslang, een krachtige pomp en duurzame afdichting.
De Laica PZ100 is meermaals onderworpen aan grondige tests op het gebied van kwaliteit, functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Winnaar 2024!
9.5
vacumeermachine
De FSV005 is één van de populairste vacuummachines ooit. Sinds 2017 een plek in onze TOP 10! Met zijn tijdloze design een blikvanger in elke keuken. Dankzij de pulsfunctie geschikt voor delicate voedingsmiddelen te vacumeren. Let op minder geschikt voor vochtig voedsel!
Zoek je een betrouwbare vacuummachine? Zoek dan niet verder. De FSV005 is tot op heden het vlaggenschip van Foodsaver.
10
vacumeermachines
Met een aantrekkelijk prijskaartje, een elegant design en handige functies zoals de stop- en pulsfunctie. Klanten prijzen de Wartmann WM-2112 voor zijn gebruiksgemak en geïntegreerde folierolhouder.
Als je een budget vacuummachine zoekt neem dan een kijkje naar de Wartmann WM-2112. Compact, mooi design en handig in gebruik.
team productarchives
Product Expert bij 

Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor vacuumsealers.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vacuumsealers.nl
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0