Lijst van Voedingsmiddelen Ongeschikt voor Vacuum Verpakken

Wat mag ik niet vacuüm verpakken?

Hoewel de meeste voedingsmiddelen zonder problemen kunnen worden gevacumeerd, zijn er enkele soorten voedsel die niet geschikt zijn voor dit proces. In sommige gevallen kan het vacuümverpakken van voedsel schadelijk zijn voor de gezondheid, terwijl in andere gevallen de houdbaarheid ervan wordt verkort, waardoor het vacumeren nutteloos wordt.

Zachte Kazen

Zachte kazen zoals Brie, ricotta, blauwe kaas en camembert dienen vermeden te worden, aangezien zij een broedplaats kunnen vormen voor de bacterie Listeria. Deze bacterie gedijt snel in een omgeving zonder lucht, zoals die van een vacuümverpakking, en kan leiden tot een potentieel dodelijke infectie genaamd Listeriose. Om deze reden moeten zachte kazen nooit vacuüm worden verpakt.

Zachte Kazen

Het is ook verstandig om verse uien, champignons en knoflook nooit vacuüm te verpakken, omdat dit kan leiden tot de groei van de bacterie Clostridium botulinum, die botulisme kan veroorzaken. Botulisme is een ernstige ziekte die verlamming kan veroorzaken en mogelijk fataal kan zijn. Dus, vermijd het vacuüm verpakken van de volgende levensmiddelen:

 • Verse ui
 • Knoflook
 • Champignons
 • Zachte kazen
Zachte kaas vacumeren

INFO: Opgelet met zachte kazen, verse ui, knoflook en champignons, ze kunnen een bron worden van gevaarlijke ziekte zoals listeriose en botulinum als ze in een luchtvrije omgeving verpakt worden.

Bron: https://www.rivm.nl/listeriose
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Clostridium_botulinum

Voedingsmiddelen die Gassen Afgeven tijdens het Vacumeren

Verschillende voedingsmiddelen, met name koolgroenten, geven gassen af tijdens het vacumeren, waardoor de vacuümzak bol gaat staan en het vacuümproces teniet wordt gedaan. Een oplossing hiervoor is om de volgende voedingsmiddelen eerst te blancheren. Dit houdt in dat de groenten kort worden gekookt en vervolgens worden afgespoeld met koud water. De volgende groenten geven gassen af tijdens het vacumeren:

 • Broccoli
 • Spruitjes
 • Bloemkool
 • Boerenkool
 • Kool
 • Radijzen
 • Raap
 • Rucola
 • Bokchoy
 • Warme gerechten (laat ze eerst afkoelen)

Overige Aandachtspunten

Naast de bovengenoemde voedingsmiddelen zijn er nog enkele andere die niet ideaal zijn om te vacumeren: Sommige fruitsoorten, zoals bananen, rijpen sneller in een luchtvrije omgeving. Het is het beste om ze eerst in te vriezen en daarna te vacumeren.

Volledige stukken fruit, zoals een appel of peer met schil, zijn ook niet aan te bevelen om te vacumeren. Schil ze altijd eerst en snijd ze in stukken als u ze luchtdicht wilt bewaren. Dit geldt ook voor aardappels en wortels. Schil ze altijd eerst en snijd ze in stukken voordat u ze langdurig wilt bewaren in een luchtvrije omgeving.

Extra aandachtspunten waar je zeker op moet letten

✅ Droog blancheer groenten en champignons voordat u ze vacumeert.

✅ Gebruik zo vers mogelijke voedingsmiddelen.

✅ Behoud van smaken en sappen.

✅ Verwijder altijd de pitjes uit paprika’s voordat u ze vacumeert.

✅ Gebruik een vochtabsorberende strip of vacuumcontainer om vochtige soorten fruit en groenten te vacumeren om schade aan uw vacuümapparaat te voorkomen.

✅ Tomaten zijn lastig te vacumeren vanwege hun hoge vochtgehalte. Gebruik bovengenoemde tips of een vacuümcontainer om ze langdurig te bewaren.

✅ Neem geen risico en investeer in een goede vacuümmachine met dubbele verzegeling.

Label vacuümzakken altijd met de inhoud en de datum van verpakking.

10
vacumeermachine
Laica PZ100 Winnaar 2023
Een semiprofessionele vacuummachine met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, die concurrentie biedt aan toonaangevende modellen zoals de Foodsaver FSV005. Voorzien van een dubbele lasnaad, optie vacuümslang, een krachtige pomp en duurzame afdichting.
De Laica PZ100 is meermaals onderworpen aan grondige tests op het gebied van kwaliteit, functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Winnaar van het jaar!
9.5
vacumeermachine
De FSV005 is één van de populairste vacuummachines ooit. Sinds 2017 een plek in onze TOP 10! Met zijn tijdloze design een blikvanger in elke keuken. Dankzij de pulsfunctie geschikt voor delicate voedingsmiddelen te vacumeren. Let op minder geschikt voor vochtig voedsel!
Zoek je een betrouwbare vacuummachine? Zoek dan niet verder. De FSV005 is tot op heden het vlaggenschip van Foodsaver.
10
vacumeermachines
Met een aantrekkelijk prijskaartje, een elegant design en handige functies zoals de stop- en pulsfunctie. Klanten prijzen de Wartmann WM-2112 voor zijn gebruiksgemak en geïntegreerde folierolhouder.
Als je een budget vacuummachine zoekt neem dan een kijkje naar de Wartmann WM-2112. Compact, mooi design en handig in gebruik.
Product Expert bij

Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor vacuumsealers.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vacuumsealers.nl
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0