Twee methoden om sla vacuüm te verpakken zonder pletten

Kun je sla vacumeren?

Is het mogelijk om sla te vacumeren? Ons antwoord is ja, maar het vereist zorgvuldigheid omdat sla een delicate groente is. Zonder de juiste voorzorgsmaatregelen kan sla samengedrukt worden(geplet), vocht afgeven en zijn esthetische vorm en textuur verliezen tijdens het vacumeren. Indien u sla op een presentabele manier wilt bewaren, zijn er enkele stappen die u kunt nemen om pletten te voorkomen:

  • Gebruik van een vacuümzak in combinatie met pulsfunctie
  • Gebruik van een vacuümpot of -container
  • Gebruik van een handpomp in combinatie met hersluitbare zakken

TIP: Het is aan te raden om zo vers mogelijke sla te gebruiken, deze grondig te spoelen en vervolgens te drogen in een slacentrifuge. Hoe beter de kwaliteit van de sla voor het vacumeren, des te langer blijft deze houdbaar.

Sla vacuüm verpakken met puls- of stopfunctie

Een vacumeermachine met een pulsfunctie is essentieel om pletten te voorkomen. Deze functie stelt u in staat om de mate van vacuüm aan te passen. Door de knop ingedrukt te houden, wordt lucht uit de zak getrokken en zodra deze losgelaten wordt, stopt het vacuümproces. Het is van belang om de machine tijdig te stoppen om te voorkomen dat de sla te veel samengedrukt wordt. Hoewel deze methode eenvoudig is, resulteert het niet in een volledig luchtdichte verpakking, wat de houdbaarheid kan beïnvloeden.

Sla langer bewaren met een vacuümpot of -container [AANBEVOLEN]

Een aanbevolen methode is het gebruik van een vacuümpot of -container, zoals de Foodsaver Vacuumdoos Fresh. Deze potten zijn BPA-vrij en vervaardigd van kras-, geur- en kleurbestendig Tritan-materiaal, stapelbaar en geschikt voor vriezer, magnetron en vaatwasser.

Het voordeel van het gebruik van een vacuümpot of -container is dat de sla niet wordt samengedrukt en dat er een groter percentage lucht uit de verpakking wordt verwijderd in vergelijking met een vacuümzak met pulsfunctie. Een vacuümslang wordt gebruikt om de container vacuüm te trekken, welke doorgaans bij de aankoop van een nieuwe vacumeermachine wordt meegeleverd. Op deze manier blijft de sla behouden in zijn vorm, textuur en sap, en kan deze net zo vers worden bewaard als voorheen.

Sla bewaren vacuümcontainer

Hoe lang blijft vacuüm verpakte sla houdbaar?

Vacuüm verpakte sla blijft tot wel 2 weken houdbaar in de koelkast en tot wel 6 maanden in de vriezer. Zonder vacuümverpakking blijft sla 5 tot 7 dagen houdbaar. Door sla te vacumeren, wordt de houdbaarheid in de koelkast verdubbeld. Het wordt aanbevolen om de sla onderin de koelkast te bewaren, waar het doorgaans enkele graden koeler is. Het gebruik van een vacuümpot of -container wordt sterk aangeraden voor optimale bewaring van sla.

Invloed van de soort sla tijdens het vacumeren

De soort sla en de manier van bewaren spelen een rol in de houdbaarheid ervan. Een volledige krop sla blijft over het algemeen langer houdbaar dan losse bladeren. IJsbergsla en bindsla (Romeinse sla) hebben een langere houdbaarheid dan bijvoorbeeld bladsla of veldsla. Bewaarcondities zoals in de koelkast, vriezer, vacuümzak of vacuümcontainer spelen allemaal een rol in de duur van de houdbaarheid van sla.

Tips voor het vacuüm verpakken van sla:

10
vacumeermachine
Laica PZ100 Winnaar 2023
Een semiprofessionele vacuummachine met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, die concurrentie biedt aan toonaangevende modellen zoals de Foodsaver FSV005. Voorzien van een dubbele lasnaad, optie vacuümslang, een krachtige pomp en duurzame afdichting.
De Laica PZ100 is meermaals onderworpen aan grondige tests op het gebied van kwaliteit, functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Winnaar van het jaar!
9.5
vacumeermachine
De FSV005 is één van de populairste vacuummachines ooit. Sinds 2017 een plek in onze TOP 10! Met zijn tijdloze design een blikvanger in elke keuken. Dankzij de pulsfunctie geschikt voor delicate voedingsmiddelen te vacumeren. Let op minder geschikt voor vochtig voedsel!
Zoek je een betrouwbare vacuummachine? Zoek dan niet verder. De FSV005 is tot op heden het vlaggenschip van Foodsaver.
10
vacumeermachines
Met een aantrekkelijk prijskaartje, een elegant design en handige functies zoals de stop- en pulsfunctie. Klanten prijzen de Wartmann WM-2112 voor zijn gebruiksgemak en geïntegreerde folierolhouder.
Als je een budget vacuummachine zoekt neem dan een kijkje naar de Wartmann WM-2112. Compact, mooi design en handig in gebruik.
team productarchives
Product Expert bij 

Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor vacuumsealers.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vacuumsealers.nl
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0