Kan je vacuumzakken hergebruiken?

Waarom het opnieuw gebruiken van vacuumzakken voor voedsel niet aan te raden is

De herbruikbaarheid van vacuümzakken hangt af van diverse factoren, waaronder het te vacumeren product en het type zakken dat wordt gebruikt. Over het algemeen worden de richtlijnen voor het hergebruik van vacuümzakken die zijn gebruikt voor het verpakken van voedsel niet aangeraden.

Indien men toch wenst deze opnieuw te gebruiken, dient de vacuümzak grondig te worden gereinigd om eventuele voedselresten en bacteriën te verwijderen, om hygiënische redenen.

Niettemin kan niet worden gegarandeerd dat er geen voedselresten of bacteriën achterblijven, met name in de structuur van de vacuümzak en in de hoeken ervan, waardoor hergebruik niet wordt aanbevolen. Bovendien, wanneer men een vacuümzak opnieuw wil gebruiken, moet de afdichting worden afgesneden, wat resulteert in een kortere zak.

Als men folierollen gebruikt om zakken op maat te maken, wordt hergebruik nog minder haalbaar, gezien het feit dat er bij de initiële afdichting al twee keer wordt afgedicht aan beide zijden. Bij hergebruik moet men snijden en opnieuw afdichten, wat niet wordt aangeraden.

TIP: Alternatieve opties, zoals vacuümcontainers of -potten, kunnen echter worden overwogen. Deze kunnen hergebruikt worden na reiniging, wat het een kosteneffectieve optie maakt. Bovendien zijn vacuümcontainers geschikt voor opslag in de koelkast, vriezer en zijn ze meestal magnetronbestendig. Alle vacuummachines in onze Koopgids zijn voorzien van een vacuumslang!

Wanneer is hergebruik van vacuümzakken wel mogelijk?

Indien men speciale herbruikbare vacuümzakken gebruikt voor het opbergen van kleding, kunnen deze meestal aan één kant worden gesloten en vervolgens vacuüm worden gezogen met behulp van een stofzuiger of een vouwtechniek. Ook bij het vacumeren van gereedschap of niet-voedselproducten kan hergebruik mogelijk zijn, mits er geen vuil in de zak terechtkomt.

Gelukkig zijn vacuümzakken doorgaans verkrijgbaar in bulkverpakkingen van 50-100 stuks en zijn ze relatief betaalbaar, variërend tussen de €7 en €20 voor 100 zakken, afhankelijk van de grootte. De kosten per jaar voor vacuümzakken kunnen worden geschat op basis van het gebruik, met bijvoorbeeld 5 zakken per week, wat neerkomt op ongeveer €20 voor 20 weken, ofwel ongeveer €50 per jaar.

De bovenstaande situatie is echter afhankelijk van de intensiteit van het gebruik. Bij frequente commerciële toepassingen, zoals het dagelijks gebruik van honderd vacuümzakken, kunnen de kosten aanzienlijk oplopen. Je hebt een professionele vacuummachine nodig om non-stop achter elkaar te vacumeren.

Het belangrijkste voordeel van vacuümverpakking is echter de preventie van voedselbederf, wat uiteindelijk leidt tot aanzienlijke besparingen en het verminderen van voedselverspilling.

Vacuumzakken bacterieen
SLOTWOORD
Het wordt niet aanbevolen om vacuumzakken die voor voedselopslag zijn gebruikt opnieuw te gebruiken. Resten van voedsel en bacteriën kunnen zich ophopen in het reliëf van de zak en in de hoeken ervan blijven kleven.
10
vacumeermachine
Laica PZ100 Winnaar 2023
Een semiprofessionele vacuummachine met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, die concurrentie biedt aan toonaangevende modellen zoals de Foodsaver FSV005. Voorzien van een dubbele lasnaad, optie vacuümslang, een krachtige pomp en duurzame afdichting.
De Laica PZ100 is meermaals onderworpen aan grondige tests op het gebied van kwaliteit, functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Winnaar 2024!
9.5
vacumeermachine
De FSV005 is één van de populairste vacuummachines ooit. Sinds 2017 een plek in onze TOP 10! Met zijn tijdloze design een blikvanger in elke keuken. Dankzij de pulsfunctie geschikt voor delicate voedingsmiddelen te vacumeren. Let op minder geschikt voor vochtig voedsel!
Zoek je een betrouwbare vacuummachine? Zoek dan niet verder. De FSV005 is tot op heden het vlaggenschip van Foodsaver.
10
vacumeermachines
Met een aantrekkelijk prijskaartje, een elegant design en handige functies zoals de stop- en pulsfunctie. Klanten prijzen de Wartmann WM-2112 voor zijn gebruiksgemak en geïntegreerde folierolhouder.
Als je een budget vacuummachine zoekt neem dan een kijkje naar de Wartmann WM-2112. Compact, mooi design en handig in gebruik.
Product Expert bij

Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor vacuumsealers.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vacuumsealers.nl
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0