Hoe aardappelen vacuum verpakken?

Aardappelen vacumeren richtlijnen

Het vacuüm verpakken van aardappelen vormt een doeltreffende methode om hun houdbaarheid aanzienlijk te verlengen. Er zijn echter strikte richtlijnen die dienen te worden gevolgd om het product optimaal te conserveren. Allereerst is het cruciaal om de aardappelen te schillen. Indien u dit nalaat en ze toch vacuüm verpakt, zal de verlenging van de houdbaarheid niet worden bereikt.

INFO: Bij het openen dient u altijd te controleren op onaangename geuren, schimmelvorming of andere bederfelijke tekenen. Indien er twijfel bestaat, is het raadzaam om de aardappelen weg te gooien.

Daarnaast wordt aanbevolen om de aardappelen voorafgaand aan het vacuümverpakken te koken of te blancheren. Studies hebben aangetoond dat rauwe aardappelen die vacuüm verpakt worden, leiden tot de vorming van melkzuur, wat gepaard gaat met onaangename geur- en smaakafwijkingen. U kunt ervoor kiezen om ze vóór het vacuüm verpakken te koken, of na het vacuüm verpakken in een waterbad bij een temperatuur van 90 graden Celsius te koken.

De informatie is gebaseerd op de bevindingen van een studie naar vacuümverpakte, gekookte aardappelen uitgevoerd door de Wageningen Universiteit en Research, zoals gepubliceerd in “PUBLIKATIE 361” (https://edepot.wur.nl/535434).

Gekookte aardappelen kunnen onder normale omstandigheden gedurende 3 tot 4 dagen worden bewaard in de koelkast. Wanneer u gekookte aardappelen vacuüm verpakt, kan de houdbaarheid echter oplopen tot 14 dagen in de koelkast. Houd er rekening mee dat de bewaartijd wordt beïnvloed door de temperatuur; hoe lager de temperatuur, hoe langer u ze kunt bewaren.

Richtlijnen aardappelen vacuum verpakken

✅ Koop zo vers mogelijk aardappelen voor een langere houdbaarheid te garanderen.

✅ Was je handen met zeep en werk op een propere werkruimte. Het is van groot belang om altijd hygiënisch te werken.

✅ Vermijdt dat de aardappelen in contact komen met rauwe levensmiddelen. Er is kans op kruisbesmetting.

✅ Zoals eerder vermeld, wordt het afgeraden om rauwe aardappelen te vacuüm verpakken. Het is altijd aan te raden om ze eerst te koken of te blancheren.

✅ Na het koken is het advies om de aardappelen te laten afkoelen en ze vervolgens vacuüm te verpakken voor opslag in de vriezer bij een temperatuur van -18 graden Celsius.

✅ Dankzij deze combinatie van vacuüm verpakken en invriezen blijven de aardappelen tot een jaar houdbaar. Het wordt niet aanbevolen om aardappelen in te vriezen zonder vacuümverpakking.

✅ Over het algemeen adviseren we om producten altijd vacuüm te verpakken voordat u ze invriest, niet alleen vanwege de hygiëne, maar ook om kruisbesmetting te voorkomen, vriesbrand te voorkomen en ruimte te besparen in de vriezer.

✅ Gebruik een betrouwbare vacumeermachine voor een kwaliteitsvolle verzegeling.

✅ Als je ze nadien sous-vide wil koken of bereiden gebruik dan vacuum kookzakken. Zo kan je het na lange tijd bewaren, ontdooien en rechtstreeks in de kookzak bereiden.

Hoelang kan ik vacuum verpakte aardappelen bewaren?

Vacuümverpakte aardappelen blijven tot een jaar houdbaar in de vriezer op -18 graden Celsius. In de koelkast blijven ze tot 14 dagen houdbaar.

0
Maanden in Vriezer onder vacuum

Aanbeveling: De combinatie vacumeren en invriezen van gekookte aardappelen verlengd de houdbaarheid dramatisch.

vacuum verpakte aardappelen bewaren
Voordelen van aardappelen vacumeren
  • Gekookte aardappelen blijven tot 5 x langer houdbaar
  • Voorkomt kruisbesmetting
  • Neemt minder plaats in de vriezer of koelkast
  • Voorkomt vriesbrand
  • Het is hygiënisch
  • Aardappelpuree ook geschikt voor vacumeren
  • Zo goed als geen smaakverlies
10
vacumeermachine
Laica PZ100 Winnaar 2023
Een semiprofessionele vacuummachine met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, die concurrentie biedt aan toonaangevende modellen zoals de Foodsaver FSV005. Voorzien van een dubbele lasnaad, optie vacuümslang, een krachtige pomp en duurzame afdichting.
De Laica PZ100 is meermaals onderworpen aan grondige tests op het gebied van kwaliteit, functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Winnaar 2024!
9.5
vacumeermachine
De FSV005 is één van de populairste vacuummachines ooit. Sinds 2017 een plek in onze TOP 10! Met zijn tijdloze design een blikvanger in elke keuken. Dankzij de pulsfunctie geschikt voor delicate voedingsmiddelen te vacumeren. Let op minder geschikt voor vochtig voedsel!
Zoek je een betrouwbare vacuummachine? Zoek dan niet verder. De FSV005 is tot op heden het vlaggenschip van Foodsaver.
10
vacumeermachines
Met een aantrekkelijk prijskaartje, een elegant design en handige functies zoals de stop- en pulsfunctie. Klanten prijzen de Wartmann WM-2112 voor zijn gebruiksgemak en geïntegreerde folierolhouder.
Als je een budget vacuummachine zoekt neem dan een kijkje naar de Wartmann WM-2112. Compact, mooi design en handig in gebruik.

Aardappelpuree vacuüm verpakken

Net als aardappelen kunt u aardappelpuree ook langdurig bewaren door deze in te vriezen en vacuüm te verpakken. De aardappelpuree blijft tot wel 6 maanden houdbaar zonder verlies van smaak. Belangrijk: verpak aardappelen of aardappelpuree nooit vacuüm als deze nog warm zijn; laat ze eerst volledig afkoelen!

Product Expert bij

Productarchives.net is het team verantwoordelijk voor vacuumsealers.nl, Ons doel? De beste koopgidsen maken met "betrouwbare echte reviews" zodat mensen beter kunnen over gaan tot een aankoop.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Vacuumsealers.nl
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0